Vols saber què té a veure la imatge amb els porcs, no? Bé, intencionadament he omès les cometes de «porcs».
Feia temps que no escrivia un post i he tingut un sobtat atac d’inspiració al llegir la noticia de la mort del ex-astronauta John Glenn, el primer americà en orbitar la terra l’any 1962 a la càpsula ‘Friendship 7″.
Pels que heu crescut als 80 potser recordareu la película «Elegidos para la Gloria» (The right stuff, 1983) on també s’hi descriu el trencament de la barrera del sò, amb l’X-1 pilotat per Charles Yeager. Però això és un altra història…
En un moment d’aquesta película es descriu com la URSS, en plena competició per la conquesta de l’espai, avança els Estats Units en l’enviament d’una persona a l’espai, i aquestos avancen la data d’enviament del primer cohet disponible per no perdre la cursa.
Els enginyers sabem que dins un laboratori tot funciona, però un cop es creuen les portes, els més mínims errors semblen acumular-se i apareixen les avaries. Dons bé, el cohet disponible en aquell moment era el ‘Mercury’ amb la càpsula ‘Friendship’.
imagineu que sou astronautes, sabeu que problemes tècnics han obligat a ajornar diversos llençaments, i el Cap de Missió us informa que el govern us ha escollit per tripular el vehicle, però el cohet Mercury no ha passat totes les proves programades. Què farieu?
John Glenn, advertit d’aquestes mancances però conscient de la importància, escull l’enlairament a la seguretat. 100% compromès.
I aquí és on entren en escena els porcs.
Potser algun cop heu sentit la fàula del porc i la gallina: un dia els dos animals coincideixen, i la gallina proposa al porc obrir un restaurant i oferir com a únic plat el tradicional i calòric àpat «d’ous amb bacó», suministrats per la gallina i el porc respectivament. El porc rebutja la proposta, responent que la proposta no és justa: mentre ell estaría compromés oferint la seva carn, la gallina estaria només involucrada oferint ous, prescindibles per ella.
Si mai heu treballat en equip o n’heu gestionat un, us animo a reflexionar sobre les diverses lectures que ofereix la faula. Una d’elles és que en un equip és extremadament recomanable el compromís de tots els participants.
Quan un o diversos membres de l’equip es comprometen amb una tasca, es crea un cercle virtuós que anima a altres membres a sumar-se a l’esforç. La tasca del gestor, sobretot en estadis inicials, és identificar els membres de l’equip que no volen/saben/poden afegir-s’hi i mirar de redreçar la situació mitjançant la motivació, formació…
I no val a confondre «Compromís» amb «retribució»: no sempre els més ben pagats o reconeguts son els que més s’impliquen: els diners no ‘compren’ el compromís.
En alguns moments de la meva vida professional he hagut d’escollir la gent amb la que treballaria. Sapiguent que tots ells/elles tenen un currículum excel·lent i estaven més que capacitats, la qüestió es sol convertir en identificar els que tenen l’Actitud que diferenciés els ‘porcs’ de les ‘gallines’. I val a dir que la dinàmica que es genera compensa sobradament l’esforç que hagi requerit convertir «gallines» en «porcs».
I si voleu més pel·lícules d’avions, teniu el llistat en aquesta altra entrada. Que aprofiti!