Blog de Lluís Llimargas
Blog de Lluís Llimargas
  • Inicio
  • Proyectos
  • Colaboraciones
  • Contactar

Blog de Lluís Llimargas

Tecnòleg, tecnòfil i col·laboratiu

Matrícules en aviació

llimargas.cat - Matrícules en aviació 2

Matrícules en aviació

En algun moment o altre haureu vist algun avió o helicòpter, o hi haureu viatjat, i potser us haureu fixat en que cada aparell està rotulat en diversos llocs amb una matrícula, similar a les que porten els automòbils o motocicletes.

Aquest codi és únic a cada aparell i és assignat per un ens diferent a cada pais seguint els acords del Conveni d’Aviació Civil Internacional (OACI) per disposar d’un sistema comú de registre d’aeronaus. En aquest enllaç disposeu de tots els patrons de matrícules internacionals. Veureu que el format no és homogeni, però el que us trobareu de forma més habitual està composat per un codi de dues lletres, un guió, i diversos lletres i números a continuació.

llimargas.cat - matriculas 5

Els primers caracters indiquen el país i, en alguns casos, també l’ús que té l’aeronau. La resta sol ser una combinació de lletres i números que conformen un codi únic.

I aqui?…

Qui assigna la matrícula és l’Agencia Española de Seguridad Aérea (AESA), depenent del Ministerio de Fomento, seguint el següent format:

  • EM (Eco Mike) – (España Militar). Veureu que cap aparell del Ejercito o de l’Armada porta aquest codi. Estan matriculats amb una combinació que indica l’escuadrilla i un numeral. Per exemple l’aparell 15-28 és l’aparell nº 28 de l’escuadrilla 15 (Saragossa)
  • EC (Eco Charlie) – (España Civil). En aquest cas fixeu-vos en els caracters que segueixen:
    • Des de AAA a WZZ: aviació comercial o esportiva.
    • Des de YAA a ZZZ: avions de construcció casolana (si, us podeu fer el vostre propi avió!).
    • Des de AA0 a ZZ9: avions Ultralleugers.

llimargas.cat - matriculas 6

Aqui teniu el llistat de tots els avions matriculats i no donats de baixa a data 1 d’octubre de 2015. Aquest codi va situat als laterals del fuselatge, sota les ales, per poder ser vist des de sota i, si us fixeu, els avions comercials també porten les darreres lletres serigrafiades a les tapes de les rodes del davant de l’avió.

llimargas.cat - matriculas 3

I què es pot saber d’un aparell segons la matrícula?

Doncs força coses!. Cada cop hi ha més dades públiques i internet fomenta la compartició d’informació. Us animo a provar d’introduïr la informació de les matrícules a un buscador i veure’n els resultats.

Webs de plane spotters: Informació variada sobre el propietari, data de matriculació, model de l’avió, a quina companyia pertany, fotografies i aeroports als que ha estat, …

  • http://www.airliners.net/
  • http://www.airfleets.net/
  • https://www.planespotters.net
  • https://planefinder.net
  • http://www.jetphotos.net/
  • http://www.aviationcorner.net/

I més coses:

Quan un aparell pateix algun tipus d’incident, queda registrat en diverses base de dades que es poden consultar. Això és interessant especialment per la gent que vol comprar un aparell de segona mà i vol estar al cas de l’historial de vol o, si teniu curiositat, veure si l’avion en el que feu algun trajecte n’ha tingut algun:

  • http://aviation-safety.net/
  • Comisión de Investigación de Accidentes e Incidentes de Aviación Civil que depèn del Ministerio de Fomento.

Finalment, potser el més útil de tots: mitjançant la matrícula es pot saber la ubicació de l’aparell en el mateix moment que es fà la consulta gràcies a Flightradar24 o Radarvirtuel. Personalment considero la primera més útil i més ben dissenyada, que mereix un post només per aquesta eina.

Coneixent la matrícula podeu conèixer no només la ubicació exacta sino també la previsió d’arribada i possibles retards, fins i tot abans que n’informin les mateixes companyies aèries. També ho podeu esbinar coneixent el codi de vol o els aeroports d’origen i destí.

Si acostumeu a viatjar, descarregueu-vos l’APP Android o Apple Store de Flightradar24 i tindreu al mòbil tota la informació sobre el vostre vol, o accedir als llistats de tots els vols filtrats per aeroports o companyies aèries.

Comparteix això:

  • Haz clic para compartir en Twitter (Se abre en una ventana nueva)
  • Haz clic para compartir en Facebook (Se abre en una ventana nueva)
Aviació Ultralleugers
1 noviembre, 2015 98

Post navigation

8 conferencias Lleidadrone. → ← Inauguració Tecnonateneu de Vilablareix.

Related Posts

Proyectos actualizados

He actualizado la página de proyectos en los que participo. Te animo a que le eches un vistazo porque quizá alguno de ellos puede ser de tu interés. Este es […]

Simulador càpsula SpaceX Dragon i la Estació Espacial Internacional (ISS)

Tutorial del simulador de control de la càpsula Dragon i acoblament a la Estació Espacial Internacional.

Per què m’agrada treballar amb porcs

Vols saber què té a veure la imatge amb els porcs, no? Bé, intencionadament he omès les cometes de «porcs». Feia temps que no escrivia un post i he tingut un […]

Plane Spotter – Caçadors d’avions

PLANE SPOTTER Una afició que cada dia té més adeptes és la dels amants de l’aviació i dels avions per buscar llocs on veure’ls. S’anomenen Plane Spotter. Uns fan fotografies […]

Recent Posts

Google Developer Group Girona: Taller de domòtica i control amb Google Home.

Google Developer Group Girona: Taller de domòtica i control amb Google Home.

El GDG Girona realitzarà un taller d’introducció a la domòtica per interessats en aquest camp. A més explicarà com gestionar els components de la xarxa domòtica mitjançant un assistent de [...]

More Info
Motín a bordo!

Motín a bordo!

Como gestionas la diversidad de opiniones en tu equipo? Qué va a pasar cuando en tu equipo existan diversas opiniones sobre temas relevantes?

More Info
Proyectos actualizados

Proyectos actualizados

He actualizado la página de proyectos en los que participo. Te animo a que le eches un vistazo porque quizá alguno de ellos puede ser de tu interés. Este es […]

More Info
Lo que aprendí sobre Gestión cuando se paró el motor de mi avión

Lo que aprendí sobre Gestión cuando se paró el motor de mi avión

Cosas que aprendí durante un incidente en avión y que posteriormente apliqué en mi etapa de Gestor de Proyectos.

More Info
Powered by WordPress | theme SG Grid
 

Cargando comentarios...