Geolocalització
Us explico un parell de jocs basats en Geolocalització que habitualment jugo. Què és la geolocalització? doncs simplement la tècnica que permet situar la nostra posició en un mapa.
Els que us explico utilitzen aquesta tècnica per proposar-nos dos jocs del tipus «buscar el tresor», on el primer repte és sempre situar-nos físicament a un punt geogràfic determinat. La diferència entre ells és el que es fa un cop s’ha arribat.
Geocaching
Dinàmica del joc
A diferència de Ingress, que marca uns punt intangibles i virtuals, Geocaching és un joc totalment físic. El joc consisteix en trobar una sèrie de petits contenidors anomenats «cachés» que algú ha amagat, que poden estar en qualsevol lloc del planeta. S’anota que l’hem trovat, i tornem a amagar el caché. Requereix un registre gratuït a la web oficial www.geocaching.com, on creeu un perfil d’usuari i us dona accès als mapes on figuren els cachés. Mireu el mapa i veureu que n’hi ha per tot arreu!
Hi ha diversos tipus de cachés: els més comuns són uns petits recipients on amagar alguna cosa dins. També hi ha cachés virtuals que no indiquen més que una posició a la que desplaçar-se per fer una foto o contemplar un paisatge. També hi ha «rutes» que es poden fer seguint cachés, on cada un conté informació per anar al següent, de manera que cal recòrrer la ruta en un ordre determinat i resoldre petits reptes per obtindre les pistes per arribar al següent caché.
Una característica molt interessant del Geocaching, és que vosaltres podeu amagar un caché i tenir cura per si es perd o simplement es degrada. Per que us feu una idea, a una ciutat de la mida de Girona hi ha aproximadament uns 50 cachés de tot tipus.
Tots els cachés figuren al web oficial, i cadascú té una fitxa amb informació per arribar-hi: les coordenades GPS, unes indicacions orientatives, una pista (que a la web està encriptada) que podeu utilitzar o no per trobar-lo, i el llistat de gent que l’ha trobat i l’ha tornat a amagar. Val a dir que com que els GPS no són massa acurats, el caché pot estar entre 10 i 50 metres al voltant del punt indicat. Això obliga a utilitzar la imaginació per trobar-lo, i us podeu fer una idea de la cara de la gent quan veuen a algú buscant per llocs amagats enmig d’una ciutat. Si, això passa!
Els cachés poden ser tan senzills com una càpsula de rodet de fotografia enganxada amb un imant sota un banc d’un parc, més treballats, com un tupper hermètic amagat sota una pedra d’un bosc, o extremadament complicats, amb mecanismes codificats que obliguen a exercitar les neurones per obrir el caché.
Un cop s’obre, dins hi figura com a mínim un rotlle de paper on apuntar la data i el nom del jugador, i que es torna a deixar dins. També pot ser que hi hagin petits objectes de tot tipus. La ‘etiqueta’ diu que podeu agafar 1 sol objecte, sempre i quan en deixeu un altre a canvi.
Què es necessita?
per jugar-hi necessiteu consultar la fitxa de cada caché en un ordinador o smartphone. Podeu prendre nota en un paper o, si teniu cobertura, utilitzar el mateix smartphone per recordar les dades. No cal portar eines ni cap estri per trobar i treure els cachés, però per arribar a la posició indicada cal un GPS o utilitzar el del Smartphone. Si opteu per aquesta opció, algunes APP ja indiquen no només la posició, sino també una bruixola per saber si ens acostem o allunyem del punt que busquem. A partir del moment que arribem al punt, el límit és la nostra imaginació per trovar el caché.
Tingueu en compte, però, que si utilitzeu un smartphone el consum de bateria pot incrementar-se considerablmente, per lo que si heu de jugar diverses hores o esteu en un lloc amb mala cobertura, us recomano que aneu amb una bateria portàtil per alimentar el smartphone a través del port USB.
Dificultats
No n’hi ha d’especials. Costa trobar els cachés ja que el radi de cerca és gran i la quantitat de llocs on es pot amagar és enorme. Aquí el límit és la nostra paciència, que ens fa dubtar si el caché realment hi és o s’ha perdut i l’estem buscant inútilment. Recordeu que els cachés estan sempre situats en zones públiques de fàcil accès, no n’hi ha cap en un terreny particular.
APP / Web
Les següent eines són gratuïtes per Android, i algunes tenen versió PRO de pagament.
- Polaris Navigation i WhereIgo són eines per arribar a la posició GPS i permeten fer tracks o veure les posicions a mapes, entre d’altres, però no tenen vinculació amb la base de dades ni permeten actualitzar la informació a Geocaching. Les teniu aqui i aqui.
- Geocaching és la APP oficial i dona accès a tota la informació que figura a la web, en format mapa i molt interactiu. No està de més tenir-la instal·lada, però no està del tot ben resolta i per això els jugadors habituals recomanen la següent APP.
- c:geo utilitza les mateixes dades oficials de Geocaching, però és la APP més completa perque apart de figurar tota la informació, té eines pràctiques per moure’s entre cachés, permet definir estratègies de cerca, guardar informació per quan no s’està en línia o ptimitzar els desplaçaments. Aquesta és la que utilitzo.
Opinió
Joc molt divertit que posa a prova la nostra paciència per trovar els cachés amagats als llocs més inversemblants. La primera recomanació és que hi jugueu amb mainada, bé sigui com a motivació per fer exercici, per pasar una estona junts o simplement per treballar el senti de la orientació. La segona recomanació és que us animeu a amagar cachés i a fer el joc encara més gran.
Per acabar: molta gent juga al Geocaching mentre està de vacances perquè és una forma fantàstica de conèixer una ciutat o regió.
Ingress
Creat per personal vinculat a Google, primer va sortir per Android i, degut a l’èxit, es va extendre a iOS. El rerefons és que Google obté dades sobre temps de desplaçament entre llocs, o fotografies que els usuaris van realitzant mentre juguen.
Dinàmica del joc
És una barreja entre joc virtual, joc de rol i una APP de realitat augmentada, amb la particularitat que l’escenari de joc és el món sencer. Proposa una confrontació entre dues faccions, els ‘resistents’ i el ‘il·luminats’, identificats pels colors blau i verd, on els membres de cada bàndol han d’aconseguir anar físicament a una sèrie de llocs proposats pel joc i on es situen unes figures virtuals anomenades ‘Portals’. Aquestos ‘Portals’ no són visibles més que al mapa del Smartphone, però es fan coincidir amb punts característics d’una ciutat, per exemple una plaça, una font o un edifici representatiu.
Cal acostar-s’hi fins que el GPS del Smartphone detecta que s’està molt proper, i llavors es poden fer una sèrie d’accions per tal de ‘conquerir’ el Portal i guanyar punts per cada facció, amb l’objectiu que aquesta sigui la que té més punts al finalitzar cada joc, que dura unes hores, i al final del qual es torna a començar la partida.
Els portals es poden personalitzar amb determinades característiques perque reaccionin d’una manera o d’un altra davant els intents de conquesta per part del bàndol contrari, i això permet acumular punts i augmentar la experiència pròpia, que s’escenifica en nivells pels quals el jugador ha d’anar passant. D’igual manera es pot prendre la possessió d’un portal contrari mitjançant l’ús d’eines virtuals que s’aconsegueixen movent-se per la zona de joc. A mida que es va progressant, és necessària la coordinació amb membres de la mateixa facció per fer accions conjuntes envers l’altre bàndol.
Val a dir que la combinació de realitat augmentada, la gamificació i el treball de comunitat està molt aconseguit, i motiva constantment per tal de fer noves partides i aconseguir passar de nivell.
Què es necessita?
Impescindible un Smartphone o tauleta amb connexió de dades i GPS. El consum de dades és molt baix, però el de la batería es dispara tant pel GPS com per l’ús constant de la pantalla, motiu pel qual és interessant una bateria suplementaria que permeti l’ús extens del Smarphone. No és imprescindible, per lo que millor jugueu unes partides i valoreu el desgast de la bateria. Personalment uso una Romoss de 10400 mAh, sufient per carregar la bateria més de dos cops, però he de dir que és molt pesada.
Dificultats
Cap d’especial. Entendre les eines del joc pot ser una mica espès, i per això s’han fet una sèrie de tutorials per explicar les possibilitats.
APP
Hi ha diverses APP per diferents opcions de joc, però la APP oficial feta per la empresa Niantic és molt completa i arriben les notificacions de jocs, cosa que no succeeix en les altres. Com a curiositat, el dia del Aprils Fools d’aquest any, durant uns dies van canviar la estètica de l’APP per tal de simular el Pacman.
A favor / En contra
Enganxa força perquè constament motiva a aconseguir nous reptes i continuar les partides, de forma que sense adonar-te’n es poden fer caminades considerables, sobretot en ciutat. La vessant de comunitat, contactant i coordinant amb altres membres de la facció també està aconseguida. En contra diria que és un món totalment virtual que no fomenta el contacte físic més enllà de la pantalla del Smartphone.
Per què m’agrada jugar a aquestos jocs?
Ja veieu que els dos jocs són diferents, però el que més m’agrada és que tots dos obliguen a fer exercici, a desplaçar-se per una ciutat o per un bosc: són la excusa perfecta per moure’s una mica, sempre segons els gustos i possibilitat de cada usuari.
Jugo a Ingress en moments en que vull fer caminades en estones lliures de poca durada, i habitualment faig el mateix recorregut, sempre per entorn urbà.
Geocaching requereix més planificació i és menys dinàmic perque el número de cachés no canvia massa, però ajuda a desenvolupar el sentit de la orientació i, sobretot, presenta l’alicient de poder amagar i tenir cura d’un cache.
Si coneixes més jocs d’aquesta mena, t’agrairé que me’ls facis saber.