Des de fa un temps soc usuari habitual de la tecnologia Arduino, i he de dir que cada cop m’agrada més.
Què és això d’Arduino? doncs resumidament és una iniciativa nascuda fa uns 10 anys de la mà d’uns Italians que van saber treballr per acostar la tecnologia als usuaris, això que ara en diem «democratització de la tecnologia». El hardware consisteix en una familia de microcontroladors de diverses velocitats, capacitats de memòria i ports de comunicació que permeten realitzar circuits electrònics bàsics, però també de certa envergadura.
Més endavant postejaré més informació d’aquestos aparells i ara no en faré una descripció massa acurada.
Presenta un munt d’avantatges:
- Plataforma oberta: un mateix es pot fer els circuits impresos, i al no ser propietàris, es poden modificar al gust de cada usuari i personalitzar totalment.
- Econòmic: els models més senzills es poden adquirir per menys de 10€, i els més potents per menys de 50€. Val a dir que proliferen un munt de còpies de procedència asiàtica que ofereixen preus molt menors als «oficials». Hi ha moltissims complements amb sensors i actuadors. Personalment penso que val la pena comprar els ‘oficials’, doncs per cada placa comprada es destina una quantitat a continuar el projecte.
- Senzill de programar: qui tingui coneixements bàsics de programació estructurada o de llenguatges com el ‘C’ no tindrà cap mena de dificultat. Qui no tingui experiència prèvia tindrà una corba d’aprenentatge molt ràpida ja que hi ha moltissims tutorials a la Xarxa per començar des de tots els nivells, i el llenguatge és molt intuïtiu i reduït. De fet un dels avantatges més importants és que al haver disponibles tants exemples, es pot programar pràcticament copiant i pegant codi escrit per altres.
- Es programa amb quasevol ordinador de qualsevol sistema operatiu, tots són perfectament vàlids per programar una tarja arduino.
- S’han desenvolupat llenguatges com Scratch que permeten programar plaques Arduino i aprofitar-los per ensenyar programació bàsica a nens i nenes a partir de 5 anys. Els circuits es poden copiar i realitzar de forma temporal per tornar-los a desmuntar un cop acabat el projecte, i reaprofitar el material.
- No cal tenir coneixements tècnics d’electrònica, els circuits són simples, i fins i tot hi ha mòduls desenvolupats expressament per fer-los més senzills.
- La mainada troba especialment atractiu el fet que es puguin assolir resultats tangibles de forma molt ràpida: en poca estona es pot fer un circuit que accioni un motor i generi un moviment, o LEDs que s’activin responent a una acció del mateix usuari que escriu el codi. Aquesta tangibilitat fà que la mainada toqui el hardware des del primer moment, i sigui molt engrescador conseguir resultats.
- Els treballs que s’hi poden fer fomenten el treball en equip, tot i que poden ser realitzats per usuaris individuals. Hi ha iniciatives com els robots de Lego League, basats en aquesta mena de tecnologia, més avançats però que tenen la base en aquest tipus d’aparells.
- La que més m’agrada: és una iniciativa totalment oberta i col·laborativa. Qualsevol usuari pot accedir gratuïtament a molts circuits realitzats per altra gent, realitzar el seu projecte i penjar-lo a la Xarxa compartint-lo de forma desinteressada amb altres usuaris.
Personalment utilitzo aquesta i altres plataformes per fer prototips electrònics que es destinen a fins més seriosos, tot i que també els utilitzo pel lleure i per fer projectes dins el món del hobby.
I val a dir que no és l’única tecnologia amb aquestes característiques: fabricants com Texas Instruments han desenvolupat aparells semblants, fins i tots de característiques superiors, però que personalment penso que estan a l’ombra del moviment Maker d’Arduino, com per exemple la familia MSP430. Si en voleu fer un ús més professional, us recomano que mireu aquestos aparells.
Altres iniciatives com la de Intel amb els Edison o Galileo han vist que el gran públic li agrada realitzar aquest tipus de projectes, tot i que aposten més per cobrir el buit entre els microcontroladors purs com Arduino i els projectes de ‘Internet de les Coses’ (que comentaré en altres posts).
Si teniu idees que puguin ser realitzades amb elements electrònics o elèctrics, possiblement Arduino sigui una eina útil.
Trobareu molta informació a:
- http://www.instructables.com/id/Arduino-Projects/
- www.elprofegarcia.com
- als diversos canals de Youtube.
Si voleu conèixer aquesta tecnologia, en teniu algun dubte o simplement teniu una idea i voleu consutar si és possible dur-la a terme, escriviu-me i en parlem sense compromís.
One thought on “Descobrint Arduino”
Comments are closed.